Roos Kiers
Social Media

Verlies- en Traumaverwerking is heel breed

Verlies- en Traumaverwerking

Er zijn vele vormen van verlies en jezelf verliezen.
Het leven loopt soms anders dan verwacht. Een dierbare persoon of jijzelf wordt ernstig ziek, je verliest een dierbare persoon, je kind of partner, je verliest je werk of functie, bent ongewenst kinderloos, een trauma wordt getriggerd, gaat scheiden, je gezin valt uit elkaar.... Iedereen krijgt in zijn leven vroeg of laat te maken met verliessituaties en/of ingrijpende gebeurtenissen in het leven. 

Dit kan een gevoel geven van (een deel van ) jezelf te verliezen, overleven en geleefd te worden. Een actueel verlies kan een eerder (onverwerkt) verlies aanwakkeren waarvan je dacht dat je er over heen was. Dan ervaar je dat als dubbel verlies.

Een ingrijpend verlies raakt je in je hele mens-zijn, lichamelijk, geestelijk, emotioneel, sociaal en wezenlijk, tot op je kern. De manier waarop je altijd in het leven stond werkt niet meer, je wordt geconfronteerd met nieuwe ongekende dingen van jezelf. Je leven klopt niet meer. Dit kan veel onrust geven én tegelijkertijd ook nieuwe vermogens in jezelf aanboren waarvan je je nog niet bewust bent.

In de begeleiding maak ik een duidelijk onderscheid in rouw bij het verlies van een persoon, aangezien dit gepaard gaat met pijn in het hart. Dit vraagt allereerst aandacht en versterking op hartnivo en zelfliefde zodat het verlies vanuit het gevoel en de kern kan worden aangegaan. Dat is de basis voor verwerking en integratie.

Het afscheid nemen, bijkomende emoties vooral bij ambivalente gevoelens (h)erkennen en loslaten, acceptatie en integratie van het verlies komen in de verliesverwerking aan bod. Een energetische uitwisseling om het gewenste afscheid te creëeren behoort tot de mogelijkheden en wordt vaak als meest waardevol ervaren binnen het verwerkingsproces.
 
 

roos