Roos Kiers
Social Media

Brainspotting

 Brainspotting 

Ik ben gespecialiseerd in traumaverwerking. Nadat ik ongeveer vijf jaar met EMDR heb gewerkt kwam ik in aanraking met Brainspotting. Na hiervoor alle opleidingen gevolgd te hebben zet ik sinds 2017 vooral Brainspotting in. Als therapeut ervaar ik Brainspotting als een zeer effectieve en natuurlijke wijze van traumaverwerking. Jouw eigen zelfgenezend vermogen tot specifieke verwerking gaat aan de slag, zonder dat "jouw hoofd" het proces afleidt en je weer "eruit" haalt. 

Het grote voordeel van Brainspotting is dat jij als cliënt niet bewust hoeft te weten waardoor of wat is “blijven hangen of opgeslagen in het lichaam”. Je kunt ervan uit gaan dat jouw brein onbewust weet, wat en hoe er verwerkt moet worden. Gewoon jezelf eraan overgeven en volgen wat er gebeurt, wetend dat je lichaam en brein dit op natuurlijke wijze uitwerken, is de beste instelling. Je hoeft het dus ook niet te begrijpen.

Een sessie duurt 45 tot 70 minuten. Er wordt weinig gesproken. Als jij behoefte hebt te praten en te delen, dan mag dat. Ik houd als therapeut jouw proces nauwlettend in de gaten, ik blijf in contact met je en zal je soms vragen hoe het met je gaat, maar verder intervenieer ik zo min mogelijk om je zelfgenezende proces zo min mogelijk te verstoren. Na de sessie bespreken we je ervaringen en mogelijke inzichten en wat mij is opgevallen.

Voorbereiding
 • Je hebt geen voorbereiding nodig.
 • Neem wel wat te eten mee, je hersenen (en je lichaam) zijn hard aan het werk en verbruiken veel glucose. Iets eten nadien is heel prettig.
 • Neem na de sessie de tijd om te rusten. Plan na de sessie zo min mogelijk.

Geen sessie is hetzelfde. Je kan bedenken dat je het over iets wil hebben, en dat er zich iets anders aandient.

De avond na de sessie kan het zijn dat je heel goed slaapt, of slecht. Het kan zijn dat je om 5:00 wakker wordt. Strijd er niet tegen, het is onderdeel van de genezing. Het kan zijn dat je na een sessie veel energie hebt, en je heel goed voelt. Het kan zijn dat je heel moe bent. Zie het als onderdeel van het proces. Het kan zijn dat je hoofdpijn achter in je nek krijgt en achter in je achterhoofd, dit is ongevaarlijk en heeft te maken met het activeren van zenuwbanen. Het duurt meestal maar even. Tot drie dagen na de sessie is je lichaam bezig met de reset.

Wat kan je verwachten tijdens de sessie?
Je vertelt waar je aan wil werken. Je krijgt muziek te horen die het proces ondersteunt. De muziek is het ene moment in je rechteroor en glijdt als het ware naar je andere oor. Als je wilt, mag je je eigen oortjes meenemen. Ik heb een koptelefoon.
Vervolgens gaan we bepalen vanuit welk punt we beginnen. Je kijkt naar het puntje van de pointer of op een punt op mijn ' strand-wand'  wat zich spontaan aandient en waar je op "aan" gaat.  Jij weet waar de plek zit. Ik let op je reacties en kan je erbij helpen als het niet zo duidelijk is. 

Mocht je ergens vragen over hebben in de dagen na de sessie, app me even, dan bel ik je zodra ik tijd heb.

Wat is brainspotting
? Bron: www.brainspotting.nl

Brainspotting is een uitermate effectieve therapievorm voor verwerking van trauma en andere blokkades waarbij ook juist die gebieden in de hersenen worden bereikt die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken. Brainspotting heeft daarmee niet alleen een positief effect op onze kwaliteit van leven van alle dag maar is ook bijzonder effectief gebleken waar het gaat om de verbetering van prestaties voor mensen die onder hoge druk moeten presteren: artiesten, sporters en executives.

Brainspotting is een methode die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades die ons dagelijks functioneren op een negatieve wijze beïnvloeden. Het is een laagdrempelige methode voor verwerking van angstaandoeningen, stressgerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek, verslavingen, ADHD, autistische aandoeningen en alle andere blokkades die ons functioneren en presteren negatief beïnvloeden.

Brainspotting laat zich uitstekend combineren en integreren met bestaande therapievormen dan wel andere wijzen van begeleiden van mensen, maar kan ook op zichzelf gebruikt worden.

Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd waardoor informatie die in die gebieden in de hersenen en in het lichaam ligt opgeslagen in de vorm van onverwerkte ”informatie-capsules” worden aangesproken en zich gaan oplossen.
Oftewel: Waar we kijken bepaalt hoe we ons voelen.

De voordelen van Brainspotting:
 • Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
 • Effectief op een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied
 • Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van cliënten
 • Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen ( prae-cognitieve en pre-verbale gebieden)
 • Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
 • Minder risico op hertraumatisering
 • Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance
 • Kortdurende interventieperiodes.
Waar wij naar kijken beïnvloedt hoe we ons voelen”
Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in ervaring. Dit trauma wordt vastgehouden in het lichaam en in de geest. Er lopen momenteel verschillende onderzoeken naar de precieze werking van 'Brainspotting' in de hersenen en het lichaam. Duidelijk lijkt dat de methode onder meer gebruik maakt van de menselijke capaciteit zichzelf te scannen en het zelfhelende vermogen van het lichaam.

Verwerken en helen, de effecten van Brainspotting
Het vasthouden van de ingenomen oogpositie, terwijl de aandacht van de cliënt gericht blijft op het lichamelijk waargenomen gevoel dat gerelateerd is aan het desbetreffend therapeutisch onderwerp of trauma, zet een diepgaand integrerend en helend proces in de hersenen in werking. Brainspotting ontmantelt het trauma, het symptoom, de lichamelijke pijn en de disfunctionele overtuigingen die steeds maar terug lijken te keren. In de praktijk worden cliënten verlost van ervaringen die zich op gezette tijden telkens opnieuw in hun leven aandienen. 'Brainspotting' stimuleert en activeert het zelfhelend vermogen van het lichaam om op een diepgaand niveau van trauma te genezen. 'Brainspotting' kan ook worden toegepast om onze natuurlijke lichamelijke hulpbronnen te lokaliseren, te verstevigen en veerkrachtiger te maken.
Hoe werkt Brainspotting?
'Brainspotting' is een fysiologisch hulpmiddel dat een diepgaande psychisch en lichamelijk effect genereert. 'Brainspotting' werkt met het diepste gedeelte van ons brein en lichaam door de directe toegang tot autonome en limbische systemen in het centrale zenuwstelsel. Onmisbaar is de steunende, vertrouwde, helende aanwezigheid van de therapeut waar de cliënt zich gehoord, geaccepteerd en begrepen voelt om een diepe heling mogelijk te maken.
Brainspotting werd in 2003 bij toeval ontdekt David Grand PhD.
Inmiddels zijn er over de hele wereld 8000 gecertificeerde Brainspottherapeuten actief. 

roos