Roos Kiers
Social Media

burn-out

In de begeleiding bij burn-out gerelateerde klachten streef ik ernaar de medewerker aan het werk te houden. Waar nodig met de nodige aanpassingen door inperking van taken en of bevoegdheden. Vaak is alleen al het terugbrengen naar het oorspronkelijke takenpakket voldoende.
Burn-out gerelateerde klachten treft vaak de meest loyale medewerkers die veeleisend zijn aan zichzelf, ver over hun eigen grenzen gaan en hierbij eigen lichaamssignalen negeren en letterlijk opbranden als dit langdurig aanhoudt. De mate van roofbouw op zichzelf plus de duur ervan plus de omgang ermee bepalen grotendeels hoe vlot het herstel gaat. Wanneer eenmaal de acceptatie er is dat het is zoals het is, en het wel anders zal moeten, kan het herstel inzetten. Soms is volledige onttrekking van het werk noodzakelijk om te herstellen en tot rust en acceptatie te komen en het besef dat het anders moet dan voorheen om recidief te voorkomen. 

Wat ik vaak in de praktijk zie is dat mensen alleen nog vanuit hun hoofd leven om maar de controle te houden en te overleven. Door de toename van stresshormonen wordt het voelen van lichaamssignalen uitgeschakeld met als doel te overleven, waardoor je kunt vechten, vluchten of bevriezen. Heel effectief om door te gaan en een deadline af te krijgen. Voor een korte periode is dat niet erg. Maar als er niet wordt opgeladen en langdurig stress aanhoudt en signalen van het lichaam aanhoudend worden genegeerd is er een verhoogd risico op uitval door ziekte, een ongeval of burn-out.

Vaak gaat dit gepaard met verhoogde gevoeligheid op stress, ook bij futiliteitjes, gevoel te falen en innerlijke strijd. Het brengt negativiteit met zich mee en kost veel energie en voor je het weet zit je in de negatieve spiraal en ben je alleen nog aan het overleven in plaats van te leven. Dit heeft weerslag op je zelfbeeld, je gezondheid, op je directe omgeving en omgang met anderen. 

Ik werk vanuit een holistische aanpak bij Burn-out. Het accepteren van de eigen grenzen, het opnieuw leren luisteren naar lichaamssignalen en daarmee omgaan is vaak het eerste begin van lichaamsbewustwording. 
Het zelfhelende vermogen is enorm als het op de juiste manier wordt aangesproken en dat ligt vaak opgeslagen in het onbewuste, in je lijf, je innerlijke weten en dit raakt op de diepere laag  aan de kern. Ik begeleid je om weer contact te maken met jezelf, je lichaam en je krijgt handvatten om te ontspannen en om te gaan met jezelf en je ongemak. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en te voelen zodat je jezelf leert ondersteunen en antwoorden uit jezelf krijgt die inzicht geven en bewustwording. Juist omdat deze uit jezelf komen beklijven ze en werkt het transformerend zodat je nieuwe keuzes kan maken en leert het anders te doen. 
Stresshantering, uitspreken van gevoelens, leren ontspannen, keuzes maken, en onderhoud voor jezelf komen tevens aan bod in de begeleiding.
Regelmatig blijken eerdere onverwerkte trauma's die al jaren onbewust energie vreten mee te spelen die - eenmaal in de rust- in het voetlicht kunnen komen om eindelijk verwerkt te kunnen worden. Mijn ervaring is dat de verwerking hiervan een belangrijke bijdrage levert aan een uiteindelijk sneller en completer herstel. Zie meer info onder Traumaverwerking en Brainspotting. 

roos