Roos Kiers
Social Media

burn-out

In de begeleiding in burn-out streef ik ernaar de medewerker aan het werk te houden. Waar nodig met de nodige aanpassingen door inperking van taken en of bevoegdheden. Vaak is alleen al het terugbrengen naar het oorspronkelijke takenpakket voldoende.
Burn-out gerelateerde klachten treft vaak de meest loyale medewerkers die veeleisend zijn aan zichzelf, ver over hun eigen grenzen gaan en hierbij eigen lichaamssignalen negeren en letterlijk opbranden als dit langdurig aanhoudt. 
Wat ik vaak zie is dat mensen alleen nog vanuit hun hoofd leven om maar de controle te houden. Door de toename van stresshormonen wordt het voelen van lichaamssignalen uitgeschakeld met als doel te overleven, waardoor je kunt vechten, vluchten of bevriezen. Heel effectief om door te gaan en een deadline af te krijgen. Voor een korte periode is dat niet erg. Maar als er niet wordt opgeladen en langdurig stress aanhoudt en signalen van het lichaam aanhoudend worden genegeerd is er een verhoogd risico op uitval door ziekte, een ongeval of burn-out.

Vaak gaat dit gepaard met verhoogde gevoeligheid op stress,ook bij futiliteitjes, gevoel te falen en innerlijke strijd. Het brengt negativiteit met zich mee en kost veel energie en voor je het weet zit je in de negatieve spiraal en ben je alleen nog aan het overleven in plaats van te leven. Dit heeft weerslag op je zelfbeeld, op je directe omgeving en omgang met anderen. 

Het accepteren van de eigen grenzen, het opnieuw leren luisteren naar lichaamssignalen en daar mee omgaan is vaak het eerste begin van lichaamsbewustwording. 
Het zelfhelende vermogen is enorm als het op de juiste manier wordt aangesproken en dat ligt vaak opgeslagen in het onbewuste nivo, in je lijf, je innerlijke weten en dit raakt op de diepere laag  aan de kern. Ik begeleid je daarin zodat de antwoorden uit jezelf kunnen komen en juist omdat deze uit jezelf komen beklijven ze, geven ze inzicht en werkt het transformerend.
Stresshantering, uitspreken van gevoelens, leren ontspannen, keuzes maken, en onderhoud voor jezelf komen tevens aan bod in de begeleiding.

roos